DEŽELA SANJ

SPANJE, (2019-2021)

Dežela sanj, (2020-2021)

Plesna predstva Dežela sanj je nastala v po motivih stripa Mali Nemo v deželi sanj Winsorja McCaya.

Mali Nemo je sanjski junak, grafična mojstrovina sanj in fantazije - stripa, ki je izhajal v času od leta 1905 do 1911 v časopisu New York Herald.
Mali Nemo je bil tedenski komični strip o fantastičnih sanjah malega dečka ustvarjen v maniri art-nouveau.
Mali Nemo se poda na avanturo v Deželo sanj, kjer srečuje nepozabne karakterje, čarobno veselje in grozečo nevarnost - vse v pokrajini nepredstavljive lepote in veličastnosti. (Richard Marschall)

Eden od najoprijemljivejših elementov stripa oz. risbe je razraščanje in manieristična kontura, ki celoten Nemov pravljični svet poganja navzgor pod oblake.
Tako rastejo noge živali in ptic, raste in hodi njegova postelja, rastejo hiše rastejo noge in roke prijateljev, le Nemo ostaja drobcen ali velikanski v vrtincu prigod in mističnih pripeljajev.
Celoto ukovirja nek skoraj gotski pridih razcvetelosti sveta in svetlobo z dolgimi mlečnimi sencami, ki je značilna za obdobje art-nuveau.
Dogajanje na odru je strukturirano v prehajanju in hipnih spremembah prizorišč in razpoloženj.
Družbeno socialna nota stripa in zgodbe je čas, v katerem je bil ustvarjen: Mali Nemo je pogosto lačen, prezebel, utrujen, nemočen - iz sanj se zbuja na stoinen način: večinoma pade s postelje ali pa ga stresajo velike ljubeče roke.

Projekt SPANJE, 2019-2021 je trilogija, ki se ukvarja s temo sanjarije in spanja.
Začetni projekt trilogije z naslovom Spanje | oblike, krajine, pošasti (2019) postavi v središče telo v umetnosti med budnostjo in sanjami.
Sledi ji druga enota trilogije, plesna predstava za otroke in odrasle z naslovom Dežela sanj (2020) po motivih stripa Winsorja Mc Caya, Mali Nemo v deželi sanj.
Trilogija bo sklenjena v plesni predstavi Arhitektura sanj, III. (2021).