Trilogija Dinamike prostorov - nihanje

Trilogija Dinamike prostorov - nihanje, 2016-2018

Pendulum
Trilogija Dinamike prostorov - nihanje, 2016-2018
Performans v okviru razstave GLASSWORKS | Ločeno od sveta

Izhodišče performansa je raziskava Dinamik prostorov s poudarkom na fenomenu nihanja (pendulum) v umetnosti. Nastajajoče delo Pendulum je uprizoritvena nadgradnja naslednje instalacije iz serije Glassworks / Ločeno od sveta avtorice Urše Vidic v galeriji Kresija, katere izhodišče je iskanje mimezis narave in njegovih prostorskih izpeljav.
Ob tem so objekti, ki obujajo idejo romantičnega slikarstva 19. stoletja, idejo subjektivnosti ter osebnega izkustva, izhodišče koreografskega dela Nine Fajdiga. To zasleduje tiho sozvočje med objekti in performerjem, ki na videz lovi atmosfere v gibanju ter obuja zgodovinski koncept sublimnega v naši domišljiji.

V performansu se zgodi razcep v dva dela: prvi del izrinja naš nezavedni svet, vpet v svet drobnih steklenih objektov. Drugi del, svet t.i. fizičnega telesa in prostora, je zgodba o telesu v gibanju, v nihanju med stabilnim in padajočim, med zavednim in nezavednim, med ustvarjenim svetom in redom narave, ki si utira pot sama v krivuljah ali neoviranih smereh (voda, ogenj, plini). Gre za potovanje, kot ga lahko zaznavamo v slikarstvu C. D. Friedricha, tragično samotarsko potovanje v iskanju tistega, kar je skrito in morda nikoli ne bo najdeno. Paradoksalno iskanje bistva subjekta, njegove resnice v nenehnem nastajanju.